szerda, 21 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Pakisztán „ajándéka” – Himaláya só

Hogy milyen fontos szerepe van életünkben a sónak, azt szólásaink-mondásaink, babonáink is nyomatékosítják.

Biztosan mindenkit elküldtek már a sóhivatalba, vagy látott valakit, aki éppen sóbálvánnyá változott tehetetlenségében. Állást foglalt arról, hogy mi az élet sava borsa, vagy megijedt, ha kiborult a só, nehogy paprikás legyen a hangulat.

Tudjuk, hogy időnként a vén kecske is megnyalja a sót és talán mi is vetettünk sót tűzre, hogy csillapítsuk az indulatokat.

A Bibliában is olvashatunk a sóról. Jézus mondja a tanítványainak: „Ti vagytok a föld sója”.

Régen előfordult, hogy a sót fizetőeszköznek is használták, innen a salarium, salary=fizetés, kifejezés (sal=só).

Ma a só jelenléte teljesen természetessé vált életünkben, és elfelejtettük,

hogy régen háborúk zajlottak az úgynevezett fehér aranyért, amely nem csak ízt ad az ételnek, de tartósítja azt és a gondolkodáshoz, megfelelő agyműködéshez is nélkülözhetetlen.

A világ egyik legértékesebb és legegészségesebb sóját a Himalája sót, Pakisztánban bányásszák. A Pakisztánból származó halitnak, kősónak adták a Himaláya só nevet a kereskedők, akik az egész világon elkezdték értékesíteni a sót.

Pakisztán az Arab tenger partján helyezkedik el, keleti szomszédja India, nyugati szomszédai Afganisztán és Irán. Pakisztán, teljes nevén a Pakisztáni Iszlám Köztársaság dél-ázsiai állam. Területe Magyarország területénél több mint nyolc és félszer nagyobb; a világ hatodik legnépesebb országa. Az ország déli területe, ahol az Indus folyó az Arab tenger felé folyva áthalad, síkság. Észak felé terülnek el az egyre magasabb hegyek. Itt található a Karakorum hegység és egyben Pakisztán legmagasabb pontja is (8611 m). A Karakorum folytatása nyugati irányban az Afganisztánba áthúzódó Hindukus hegység. A Himalája hegység keleti nyúlványai is beleérnek Pakisztán északi területeibe.

A síkság északi peremén található középhegység egy kis része a sóvidék. A Punjab tartományban, Jhelum kerületben, Islamabad és Lahore városoktól kb. 200-250 kilométerre található Khewra sóbányában a só kitermelését i.e. 320-ban, Nagy Sándor Ázsiai hódításai idején kezdték meg.

A sóvidék kelet-nyugati kiterjedése kb. 300 km, szélessége 8 és 30 km között változik.

A kitermelt só színe a tisztaságtól és az ásványi anyag tartalomtól függően változik. Bányásznak transzparens, fehér, rózsaszínű és piros sót, egyes helyeken a só sötétpiros, de még zöld színű is előfordul.

A tenger kiszáradása után visszamaradt sót idővel más kőzetrétegek fedték be, így több millió éven keresztül folyt a só tisztulása és érése a mélyben. A külvilágtól elzárva, védve volt a környezetszennyezéstől. 2003-ban a bajor Fogyasztóvédelmi Hivatal 15 himalájai sót elemzett és összesen 10 különböző ásványi anyagot mutattak ki ezekből a mintákból.

Érdekes adat, hogy az Institut für funktionelle Umweltdiagnostik (Funkcionális Környezeti Diagnosztikai Intézet) vizsgálatai szerint a boltokban vásárolható, ún. jódozott étkezési só 17%-ot von el az életenergiánkból, míg a Himalája só 27%-os energianövekedést eredményez.

Dr. Jakab Tibor belgyógyász szakorvos, természetgyógyász véleményét kérdeztük...


- Hippokratész azt írta, hogy a „halál a belekben lakozik”. Első olvasatra meglepő nézet, mert az ember inkább azt gondolná, hogy a szív, a tüdő, vagy éppen az agy betegségei sokkalta veszedelmesebbek, mint a bélműködés zavarai.

 

A máig nagy tiszteletnek örvendő görög orvos azonban mégis elsősorban a belek egészségének fontosságát hangsúlyozta! Gondoljuk át alaposan ezt a véleményt, és rájövünk arra, hogy komoly igazságtartalma lehet. Ha az ember bélműködése ugyanis nem megfelelő, a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek nem szívódnak fel, nem kerülnek a szervezetbe, különféle hiányállapotokat okozva.

 

A táplálék a felszívódás lehetőségének hiányában a belekben pangva egyszerűen elrohad, kedvező feltételeket szolgálva a kóros gombák, baktériumok elszaporodásához. Mindezeknek hiánytünetek, kisebb-nagyobb pangások, enyhébb mérgezettségi állapotok, hasi feszülések és görcsök, következményes keringési zavarok, székletzavarok, lesznek a következményei...