szerda, 21 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Pakisztán „ajándéka” – Himaláya só

 

Hogy milyen fontos szerepe van életünkben a sónak, azt szólásaink-mondásaink, babonáink is nyomatékosítják.

Biztosan mindenkit elküldtek már a sóhivatalba, vagy látott valakit, aki éppen sóbálvánnyá változott tehetetlenségében. Állást foglalt arról, hogy mi az élet sava borsa, vagy megijedt, ha kiborult a só, nehogy paprikás legyen a hangulat.

Tudjuk, hogy időnként a vén kecske is megnyalja a sót és talán mi is vetettünk sót tűzre, hogy csillapítsuk az indulatokat.

A Bibliában is olvashatunk a sóról. Jézus mondja a tanítványainak: „Ti vagytok a föld sója”.

Régen előfordult, hogy a sót fizetőeszköznek is használták, innen a salarium, salary =fizetés, kifejezés (sal=só).

Ma a só jelenléte teljesen természetessé vált életünkben, és elfelejtettük, hogy régen háborúk zajlottak az úgynevezett fehér aranyért, amely nem csak ízt ad az ételnek, de tartósítja azt és a gondolkodáshoz, megfelelő agyműködéshez is nélkülözhetetlen.

A világ egyik legértékesebb és legegészségesebb sóját a Himalája sót, Pakisztánban bányásszák. A Pakisztánból származó halitnak, kősónak adták a Himaláya só nevet a kereskedők, akik az egész világon elkezdték értékesíteni a sót.

Pakisztán az Arab tenger partján helyezkedik el, keleti szomszédja India, nyugati szomszédai Afganisztán és Irán. Pakisztán, teljes nevén a Pakisztáni Iszlám Köztársaság dél-ázsiai állam. Területe Magyarország területénél több mint nyolc és félszer nagyobb; a világ hatodik legnépesebb országa. Az ország déli területe, ahol az Indus folyó az Arab tenger felé folyva áthalad, síkság. Észak felé terülnek el az egyre magasabb hegyek. Itt található a Karakorum hegység és egyben Pakisztán legmagasabb pontja is (8611 m). A Karakorum folytatása nyugati irányban az Afganisztánba áthúzódó Hindukus hegység. A Himalája hegység keleti nyúlványai is beleérnek Pakisztán északi területeibe.

A síkság északi peremén található középhegység egy kis része a sóvidék. A Punjab tartományban, Jhelum kerületben, Islamabad és Lahore városoktól kb. 200-250 kilométerre található Khewra sóbányában a só kitermelését i.e. 320-ban, Nagy Sándor Ázsiai hódításai idején kezdték meg.

A sóvidék kelet-nyugati kiterjedése kb. 300 km, szélessége 8 és 30 km között változik.

A kitermelt só színe a tisztaságtól és az ásványi anyag tartalomtól függően változik. Bányásznak transzparens, fehér, rózsaszínű és piros sót, egyes helyeken a só sötétpiros, de még zöld színű is előfordul.

A tenger kiszáradása után visszamaradt sót idővel más kőzetrétegek fedték be, így több millió éven keresztül folyt a só tisztulása és érése a mélyben. A külvilágtól elzárva, védve volt a környezetszennyezéstől. 2003-ban a bajor Fogyasztóvédelmi Hivatal 15 himalájai sót elemzett és összesen 10 különböző ásványi anyagot mutattak ki ezekből a mintákból.

Érdekes adat, hogy az Institut für funktionelle Umweltdiagnostik (Funkcionális Környezeti Diagnosztikai Intézet) vizsgálatai szerint a boltokban vásárolható, ún. jódozott étkezési só 17%-ot von el az életenergiánkból, míg a Himalája só 27%-os energianövekedést eredményez.

A Himalája só

A Himalája kristálysó ismereteink szerint a legtisztább és legjótékonyabb só. Megközelítőleg 200 millió évvel ezelőtt keletkezett. A Nap elpárologtatta az Ősóceánt, az óceántól elkülönülő öblökben teljesen tiszta kristálysót hagyva hátra. Ezek a só-szigetek a Himalája hegység keletkezésekor, körülbelül 70 millió évvel ezelőtt részben a föld mélyére kerültek, ahol nagy nyomás alatt összepréselődtek.

Így a ez a só azokból az időkből származik, amikor a Föld még ősi, természetes egyensúlyban volt, nem a jelenkor szennyezett tengereiből nyerik lepárlással. Ma ez a kristálysó a Himalája mélyén eltemetve található, és a mai napig természetes módon, kézzel bányásszák, legnagyobb bányászati helye Pakisztán.

Felhasználása és színe is különböző lehet, ásványi összetétele miatt. Hófehér vagy rózsaszín, asztali vagy fürdősó, egyaránt kristálytiszta, tökéletes kristályszerkezettel. Nem fehérített, természetes fehérségű, sem csomósodásgátlót, sem egyéb adalékanyagot nem tartalmaz.

Dr. Jakab Tibor belgyógyász szakorvos, természetgyógyász véleményét kérdeztük...


- Hippokratész azt írta, hogy a „halál a belekben lakozik”. Első olvasatra meglepő nézet, mert az ember inkább azt gondolná, hogy a szív, a tüdő, vagy éppen az agy betegségei sokkalta veszedelmesebbek, mint a bélműködés zavarai.

 

A máig nagy tiszteletnek örvendő görög orvos azonban mégis elsősorban a belek egészségének fontosságát hangsúlyozta! Gondoljuk át alaposan ezt a véleményt, és rájövünk arra, hogy komoly igazságtartalma lehet. Ha az ember bélműködése ugyanis nem megfelelő, a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek nem szívódnak fel, nem kerülnek a szervezetbe, különféle hiányállapotokat okozva.

 

A táplálék a felszívódás lehetőségének hiányában a belekben pangva egyszerűen elrohad, kedvező feltételeket szolgálva a kóros gombák, baktériumok elszaporodásához. Mindezeknek hiánytünetek, kisebb-nagyobb pangások, enyhébb mérgezettségi állapotok, hasi feszülések és görcsök, következményes keringési zavarok, székletzavarok, lesznek a következményei...